INFORMACE O ENERGII
PITNÝ REŽIM ENERGIE REGENERACE A SÍLA
Energie
ENERGIE
Během fyzické aktivity je velmi důležité doplňování správného množství energie, a tím omezení vyčerpání. Důvodem doplňování energie je abychom se vyhnuli prudkému poklesu krevní glykémie (snížení hladiny glukózy v krvi), která se projevuje zvýšenou únavou až nemožností pokračovat v pohybu (hypoglykemický šok).
Ideálním doplňkem energie je správná kombinace fruktózy a maltodextrinu, a to jako součást nápoje, gelu nebo tyčinky – konzumovaných před a v průběhu fyzické aktivity. Příjem obyčejného cukru nebo většiny jednoduchých cukrů negativně ovlivňuje fyzický i mentální stav člověka během fyzické aktivity. K tomuto negativnímu jevu dochází z důvodu poklesu hladiny krevního cukru vlivem zvýšené produkce inzulínu. Inzulinem odbourané cukry se pak přeměňují v tuk. Pro regeneraci energetických zásob musíme doplnit sacharidy co nejdříve po skončení dlouhodobé nebo intenzivní zátěže. Výrazně tím zkrátíme dobu regenerace.
..........................................................................................................................
HLAVNÍ RYSY MALTODEXTRINU:
Maltodextrin má malý osmotický tlak. Postupně se vstřebává ve střevě. Dokáže zpomalit vyčerpání při dlouhotrvající fyzické námaze a podporuje zadržení svalového glykogenu. Po zátěži nabízí rychlou regeneraci rezerv glykogenu oproti jiným sacharidům.
HLAVNÍ RYSY FRUKTÓZY:
Rychle prochází stěnou žaludku. Umožňuje udržování správné glykémie během fyzické aktivity. Nemá vliv na zvýšení insulinu v krvi a nezpůsobuje hypoglykémii. Podporuje využití tuku, který se nachází v krevní plazmě. Při regeneraci rychle obnovuje glykogenové rezervy v játrech.
Během fyzické aktivity je velmi důležité doplňování správného množství energie, a tím omezení vyčerpání. Důvodem doplňování energie je abychom se vyhnuli prudkému poklesu krevní glykémie (snížení hladiny glukózy v krvi), která se projevuje zvýšenou únavou až nemožností pokračovat v pohybu (hypoglykemický šok).
Ideálním doplňkem energie je správná kombinace fruktózy a maltodextrinu, a to jako součást nápoje, gelu nebo tyčinky – konzumovaných před a v průběhu fyzické aktivity. Příjem obyčejného cukru nebo většiny jednoduchých cukrů negativně ovlivňuje fyzický i mentální stav člověka během fyzické aktivity. K tomuto negativnímu jevu dochází z důvodu poklesu hladiny krevního cukru vlivem zvýšené produkce inzulínu. Inzulinem odbourané cukry se pak přeměňují v tuk. Pro regeneraci energetických zásob musíme doplnit sacharidy co nejdříve po skončení dlouhodobé nebo intenzivní zátěže. Výrazně tím zkrátíme dobu regenerace.
..........................................................................................................................
HLAVNÍ RYSY MALTODEXTRINU:
Maltodextrin má malý osmotický tlak. Postupně se vstřebává ve střevě. Dokáže zpomalit vyčerpání při dlouhotrvající fyzické námaze a podporuje zadržení svalového glykogenu. Po zátěži nabízí rychlou regeneraci rezerv glykogenu oproti jiným sacharidům.
HLAVNÍ RYSY FRUKTÓZY:
Rychle prochází stěnou žaludku. Umožňuje udržování správné glykémie během fyzické aktivity. Nemá vliv na zvýšení insulinu v krvi a nezpůsobuje hypoglykémii. Podporuje využití tuku, který se nachází v krevní plazmě. Při regeneraci rychle obnovuje glykogenové rezervy v játrech.